Biyomedikal Mühendisliği Nedir?
Biyomedikal mühendisliği, mühendislik prensiplerinin ve problem çözme tekniklerinin biyoloji ve tıp alanında uygulanmasıdır. Mühendislik yöntemlerinin kullanılması, sağlık hizmetlerinde koruyucu tıp, tanı ve tedavi alanlarının tümünde belirgindir. Biyomedikal Mühendisliği, görüntüleme cihazları, kalp pilleri ve yapay eklemlerin üretilmesinden, kök hücre mühendisliği ve robotik cerrahi gibi son teknolojilere kadar insanların hizmetine şekilde girmiştir.
Mühendisliğin kendisi, otomobillerden, uzay gemilerine, gökdelenlerden sonarlara kadar her şeye yol açan fikirlerin kaynağı olan yenilikçi bir alandır. Biyomedikal mühendisliği ise insan sağlığını koruyan, sürdüren ve sağlık bakımını her seviyede geliştiren teknolojilere odaklanmaktadır.
Biyomedikal mühendisleri, kendi alanlarındaki mühendislik tasarım süreçlerinde modern biyolojik prensipleri yakından takip eden bilgileri kullanmaları ile diğer mühendislik disiplinlerinden farklılaşmaktadırlar. Makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, kimya mühendisliği, malzeme bilimi, kimya, matematik ve bilgisayar bilimi ve mühendisliğinin tüm yönleri, insan sağlığını geliştirmek için, insan biyolojisi ile bütünleşmiştir.
Biyomedikal Mühendisliğinin aktif ve pasif tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi, ortopedik implantlar, tıbbi görüntüleme, biyomedikal sinyal işleme, doku ve kök hücre mühendisliği ve klinik mühendislik gibi pek çok alt disiplini vardır.
Biyomedikal Mühendisleri ne yapar?
Biyomedikal mühendisleri çok çeşitli ortamlarda ve disiplinlerde çalışmaktadır. Üretim alanında yeni teknolojiler geliştirmek, tasarlamak ve hayata geçirmek için fırsatlar vardır. Akademik araştırmaları ilerletmek ve tıbbi olarak mümkün olanın sınırlarını zorlamak, ayrıca yeni teşhis araçları ve tıbbi donanımı test etmek, uygulamak ve geliştirmek, hastanelerdeki tıbbi teknolojinin edinim, kontrol ve sürdürülmesi süreçlerinin yürütülmesi ve üst devlet kurumlarında tıbbi cihazlar için çeşitli standartları oluşturmak örnek olarak sayılabilir. Biyomedikal mühendislerinin bazıları ise öncü başlangıç şirketlerinde girişimci olarak iş bulmaktadır.
Doku ve kök hücre mühendisleri insan organlarının yapay olarak üretilmesine yönelik çalışmalar yapıyor, nakil işlemlerine yardımcı oluyor ve dünyadaki milyonlarca insanın daha iyi yaşamlar yaşamasını sağlıyor. Tıbbi cihaz alanındaki uzmanlar, kalp pilleri, koroner stentler, ortopedik implantlar, protezler, diş ürünleri ve holter cihazları gibi yeni implante edilebilir ve harici cihazlar geliştirmektedir. Klinik mühendisleri, tıbbi cihazların klinik ortamlarda kullanım için güvenli ve güvenilir olmasını sağlamak için çalışmaktadırlar. Biyomedikal mühendislik, uzmanlık için birçok fırsat sunan son derece geniş bir alandır.
Biyomedikal Mühendisliğinde Hangi Kariyerler Var?
Birden çok kriteri aynı anda değerlendirerek, 2012 yılında CNN Money 100 meslek içerisinde, 2014 yılında Forbes en iyi 16 meslek içerisinde biyomedikal mühendisliğini birinci sırada gösterdiler.
( https://money.cnn.com/pf/best-jobs/2012/snapshots/index.html )
(https://www.forbes.com/pictures/lmj45jgfi/no-1-biomedical-engineering/#3c844c1785c3
Biyomedikal mühendisliği içindeki imkânlar neredeyse sonsuzdur. Teknolojideki, materyallerdeki ve bilgilerdeki yeni yenilikler, bugün bile zorlukla tahmin edilebilecek atılımların yarın yapılabileceğini gösteriyor.
Biyomedikal mühendisliği alanının uçsuz bucaksız genişliği, biyomedikal mühendislerinin, biyomalzemeler, nöromodülasyon cihazları, ortopedik tamir veya hatta kök hücre mühendisliği gibi, ilgilendikleri bir alanda uzmanlıklar geliştirmelerine izin verir. Biyomedikal mühendisleri tıp bilimi ile mühendislik disiplinindeki problem çözme yeteneklerini ve teknik bilgi birikimini birleştirirler.
Biyomedikal Mühendisliğin Geleceği
Tıbbi görüntüleme ve tıbbi tanı alanındaki devrim niteliğindeki gelişmeler, tedavinin uygulanma şeklini değiştirmektedir. Dünyanın dört bir yanındaki biyomedikal mühendislerinin araştırma laboratuvarlarında ortaya çıkan yeni tıbbi cihazlar, hastalığın ve travmanın doktorlar tarafından tedavi edilme yöntemini etkileyerek insan yaşam kalitesini ve süresini uzatarak tamamen değiştirdi.
Sonuçta, biyomedikal mühendisliğinin geleceği; mühendislik, kimya, malzeme bilimi ve biyoloji gibi alanlarda keşfettiğimiz konulara ve engellere bağlıdır. Bunun yanı sıra disiplinler arası bir bilim olması, inovasyona diğer bir çok alandan daha fazla Açık olduğu anlamına gelmektedir.
Lisans Derecemiz
İzmir Demokrasi Üniversitesi Biyomedikal Mühendisliği lisans derecesi, lisans öğrencilerine birçok benzersiz, uygulamalı öğrenme fırsatı sunar. Lisans Araştırma Olanakları vardır. Sadece meslek dersleri göz önüne alındığında, ortalama olarak, her on beş öğrenciye bir öğretim elemanı düşmektedir.
İlk günden itibaren işe katkıda bulunmaya hazır olun. Derslerimize sık sık biyomedikal sektörü çalışanları gelerek kendi bilgi, tecrübe ve birikimlerini aktarmaktadırlar. Stajlarımız ise tıp teknolojisinin üretildiği ve yoğun olarak kullanıldığı merkezlerde yapılmaktadır.
MİSYON
Biyomedikal Mühendisliği Bölümümüzün misyonu, mühendislik tasarımı ve problem çözme bilgilerini tıp, biyoloji ve diğer ilgili alanlarına aktarabilen ve uygulayabilen, gelişmeleri takip edern yenilikçi mühendisler yetiştirmektir.
VİZYON
Biyomedikal Mühendisliği Bölümümüzün vizyonu, uluslararası düzeyde tercih edilenBiyomedikal Mühendisleri yetiştirerek alanında öncü olan, bilimsel araştırmalar ve projeler ile de ülkemizde ve dünyada önde gelen bölümlerden olmaktır.
|